perjantai 6. maaliskuuta 2015

Mitä kuuluu Dori?

Heinäkuussa kerroin Dorin yllättävästä maksaongelmasta.

Elokuussa kävimme kontrolloimassa taas maksa-arvoja ja niiden suunta oli edelleen oikea.
Eläinlääkärin kehotuksesta jätimme pois käytöstä Adursalin. Ruokavaliota jatkettiin.

Lokakuussa taas verenluovutukseen. Eläinlääkäri ei ollut uskoa koneen antamia arvoja. Entsyymiarvot huitelivat lukemissa <2000, eli koneen skaalan ulkopuolella.
Kaikki muuten edelleen ok, koira on pirteä ja muut elintoiminnot ovat erinomaiset.
Palautellaan siis Adursal ja toivotaan parasta...taas.

Joulukuussa otetuissa verikokeissa arvot olivat taas laskeneet reilusti, lähemmäksi 1000, joten Adursal taitaa olla se, joka ne pitää kurissa. Sen syöttö siis jatkukoon.

Dori piristyi aivan huimasti tammikuun aikana. Nuorempi koiramme näyttää sen rinnalla aivan lahnalta kun vanhus vetää pentuhepulissa pitkin takapihaa. Saimme ohjeeksi mennä seuraavaan kontrolliin vastan kesä-heinäkuussa, mikäli muita ongelmia ei ilmene.

Niinpä...mikäli ei ilmene...

28.2. lauantai-iltana Dori oli Nessan kanssa leikkimässä takapihalla. Olin jo aikasemmin pistänyt merkille pettävän hankiaisen. Hanken pinta kantoi paikkapaikoin mutta välillä petti. Painihetken päätteeksi sisälle tuli kolmijalkainen koira. Lepoa ja kylmää, jospa se siitä. Samana iltana ei erityisiä turvotuksia näkynyt ja Dori antoi taivutella ja puristella jalkaa sen kummemmin arkomatta. Painoa se ei tosin jalalle varannut.

Seuraavana aamuna syylliseksi paljastui turvonnut kinner. Tätä sitten kylmäiltiin päivystävän eläinlääkärin ohjeen mukaan ja kävely näyttikin huomattavasti helpottavan. Dori alkoi varamaan jalalle ja lopetti könkkäyksen. Vielä siis tarkennukseksi, että koira ei missään vaiheessa ollut lainkaan kipuisen oloinen, ei valittanut eikä osoittanut jalkaa kohtaan mitään erityistä huomioita.
Maanantaina pääsimme röntgeniin. Meillä sattui sen puolesta hyvä tuuri, että kaupungin eläinlääkäriä oli tuuraamassa sama eläinlääkäri, joka kesällä hoiti Dorin maksavaivaa. Hän on myös erikoistunut ortopediaan, eli hyvissä käsissä ollaan tässäkin suhteessa. Dorin maksa-arvot kontrolloitiin ja ne ovat ihan ok lukemissa lähtötilanteen huomioon ottaen.

Ennen kuvia ell. pohti, että kyseessä voi olla vain pehmytkudosvamma, koska koira käyttää jalkaa niin hyvin, eikä erikoisemmin arista jalkaa kokeiltaessa. Rtgkuvat kuitenkin paljastivat jotain ihan muuta...

Pohjeluun päästä, nivelpinnalta, on pala irti. Ei muuta vaihtoehtoa kuin leikkaushoito.
Eläinlääkäri halusi nimenomaan leikata tämän itse, eikä odottaa seuraavan viikkoon ja varsinaisen eläinlääkärin paluuseen. Se sopi minulle, sillä muuten ei taida täällä meidän suunnalla varsinaisia ortopedejä ollakkaan saatavilla.Dori on juuri nyt, parasta aikaa, leikkauksessa. Toivotaan, että leikkaus sujuu hyvin ja maksa kestää tulevan rasituksen vaikka lääkkeet pyritään valitsemaan siten, että ne rasittaisivat toipuvaa maksaa mahdollisimman vähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti